Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, verandert je voedingspatroon. Al is het maar omdat je het wijntje vervangt door een Virgin Mary als je met je vriendinnen op een terrasje zit.

De lijst met dingen die je niet mag eten (of waarvan je het niet zeker weet) groeit gestaag. Je mag geen rauw vlees of vis meer. Je schrapt de sushi, filet americain en de carpaccio resoluut van je boodschappenlijstje – als jij het niet mag, dan ook je Lief niet!

Bovendien had je ergens gelezen dat je niet alle kaas meer mocht. Iets met buitenlandse kaas en een bacterie maar omdat je niet zeker weet wat dit ook alweer was laat je alle lekkere Franse brie en camembert staan en hou je je bij de bekende Goudse kaas voor op brood.

Wel verse, geen voorverpakte vis

mag je sushi eten tijdens je zwangerschap?Loop de voorverpakte zalm uit de supermarkt maar snel voorbij. Deze vis is niet kraakvers en de kans bestaat dat de Listeria bacterie een gezellige kolonie heeft gestart op jouw gezonde hapje.

Verse vis van een goede visboer of restaurant kun je gewoon eten. Vis is gezond voor je kindje en bovendien gewoon lekker. Loop gerust eens bij een kwaliteitsvisboer binnen voor een vers harinkje of een lekkere gerookte zalm.

En ja, natuurlijk mag je sushi eten tijdens je zwangerschap. Ga wel naar een goed restaurant dat werkt met verse producten. Er zijn ook sushi restaurants die in het menu met icoontjes aangeven welke gerechten geen rauwe vis bevatten. Neem je liever het zekere voor het onzekere, dan sla je de sushi met rauwe vis over.

En hoe zit het dan met kaas?

Ook rauwmelkse kaas kan bezoek hebben van de Listeria bacterie. maar in tegenstelling tot de voorverpakte vis kun je in de Nederlandse supermarkten rustig alle kaasjes uit de schappen halen en in het boodschappenmandje leggen. Deze kaasjes zijn namelijk allemaal gepasteuriseerd zodat ze langer houdbaar zijn. De Listeriabacterie heeft dus al het loodje gelegd.

Wil je het zeker weten? Kijk dan op de verpakking of je au lait cru ziet staan. Zo ja, leg dan maar terug. Want dit betekent rauwmelkse kaas.

Doe mij maar een biefstuk. Rare, alstublieft!

Dat zegt je partner in een restaurant terwijl jij een goed doorbakken schoenlap, uhhh steak, bestelt. Want rauw vlees mag je echt niet. Geen rosbief of carpaccio, zelfs geen medium biefstuk. In rauw vlees kan een heel vervelende parasiet zitten: Toxoplasmose. Besmetting kan hele ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren kind.

De goede kant van Toxoplasmose

Ook in de darmen van katten (en dus in hun poep) gedijt deze bacterie goed. Laat de kattenbak dus maar lekker staan voor je Lief.

Komt dat even goed uit.