Pannenkoeken! Daar heb je trek in! Je bent blij dat je eindelijk weer eens trek hebt, na twee maanden crackers kauwen. Lief ook, dus die gaat meteen bloem en eieren halen. En boter, roep je hem nog na als hij de deur uitloopt.

Die middag loop je vrolijk de keuken in en zet de koekenpannen klaar. Je kletst met je vriendin, die je voor de gelegenheid ook uitgenodigd hebt. Beslag is gemaakt en je Lief hangt de was op de zolder aan het rek omdat jij met je dikke buik niet meer over de balustrade kunt leunen.

“Waar staat de boter?” roep je als je de koelkast opendoet en wel melk maar geen boter ziet staan.

“Op het bovenste plankje!” antwoordt lief vanaf de zolder.

Maar op het bovenste plankje staat alleen smeerboter voor de boterham.

Im-going-slightly-madAls Lief naar beneden komt confronteer je hem met dit, voor jouw pannenkoeken onoverkomelijke, probleem. Hij zegt schouderophalend dat hij dacht dat je smeerboter moest hebben en hij geen bakboter meegenomen heeft. Of het niet met die boter kan? Of olie?

Beste Vriendin probeert het nog even door te zeggen dat smeerboter toch ook best kan. Boter is boter.

Dan zien ze je gezicht. 

Ze wisselen een blik en snel meldt Lief dat hij wel even terug naar de winkel gaat. Op zaterdagmiddag. In de regen.

Maar jouw humeur is al omgeslagen. De middag is verpest. De pannenkoeken zijn verpest! Als na ongeveer 30 seconden Lief nog steeds niet terug is uit de winkel begin je geïrriteerd met bakken. Ja, met die vieze smeerboter.

Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap

Stemmingswisselingen horen er bij tijdens je zwangerschap. Je hormonen schieten alle kanten op en samen met een veranderend lichaam en vermoeidheid rol je van de ene emotie in de andere. Je kunt je heel erg sterk en mooi voelen tijdens de zwangerschap maar ook omslaan als een blad aan de boom en om niets boos worden.

Het helpt dan ook om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan je moeder zijn, of een goede vriendin. Zij kunnen je helpen alles weer even te relativeren. Zorg daarnaast goed voor jezelf en onderneem dingen die je écht leuk vindt. Ook helpt het om lekker te bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen en ook seks zorgen voor de aanmaak van extra hormonen, zoals endorfine, dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze hormonen noemen we ook wel ‘prethormonen’. Het zijn namelijk allemaal bezorgers van een heerlijk gevoel, kalmte en energie. En vergeet vooral niet om veel te lachen. Want dat is uiteindelijk het beste medicijn tegen de stemmingswisselingen.

Mee veren

Tien minuten later komt Lief, druipend en koud, terug van de supermarkt met de juiste soort boter. De stapel pannenkoeken staat al dampend op tafel. Beste Vriendin kijkt hem meelevend aan. Terwijl jij in de keuken zoekt naar jam hoor je hem verontschuldigend “mee-veren” mompelen. Het zal de komende 3 maanden zijn lijfkreet zijn. Net als “slaap er nog een nachtje over”. Maar dat is een ander blog.