Geboortekaartjes zijn belachelijk duur. Een beetje geboortekaart kost al gauw een paar honderd euro. Daarom maak jij zelf een geboortekaartje.

Je bent een beetje creatief. Jij kunt dat!

Nou ja, niet een beetje, je bent gewoon ontzettend creatief. Wat jij in je hoofd hebt, komt zo uit je handen rollen.

Hoewel je het eigenlijk niet nodig hebt, ga ik je toch helpen om een nóg mooier kaartje te maken. Gewoon. Omdat het leuk is om een geboortekaartje te krijgen en nog leuker om overladen te worden met complimenten als men hoort dat je zelf dat toffe kaartje gemaakt hebt.

Zelf een geboortekaartje maken met deze 5 tips.

Eerst een voor-spek-en-bonen-tip. Dit lijkt logisch, maar pas op! Onder invloed van je hormonen ben je zo weken bezig met het verstekzagen van plinten en dubbel wassen van gordijnen. Voor je het weet zit je in week 37.

Begin dus op tijd.

Een mooi kaartje is een hoop werk. Als je zelf een geboortekaartje gaat maken, dan moet je ook rekening houden met de tijd die je nodig hebt om te scannen / fotograferen en de tijd die je nodig hebt om het kaartje in een beeldbewerkingsporgramma (Photoshop of een betaalbare / gratis tegenhanger zoals Gimp of Softonic) aan te passen.

Doe wat je kunt voordat je bevalt en oefen een flink aantal keer!

Ga je het geboortekaartje fotograferen? Let dan op compositie, kleur en LICHT.

geboortekaartje zelf makenJe kunt ontzettend leuke dingen doen, zonder dat je een kindje in apenpakjes hoeft te hijsen of op reuzebloemen hoeft te leggen.

Maar denk niet dat de fotograaf deze foto zo uit zijn mouw schudt en het kindje altijd zo ontspannen er bij ligt. Hier is echt wel op geoefend.

De kleuren passen bij elkaar: in dit geval naturel kleuren met grijs en wit, de compositie is zorgvuldig neergelegd. Er is nagedacht over de maten van de kaart – staand, liggend of vierkant.

Het licht is zacht en diffuus: Doe dus wat testjes met de babypop van je oudste kind of van het buurmeisje.

Bekijk in jouw beeldbewerkingsprogramma alvast wat het lettertype is wat je gaat gebruiken. Weet je al hoe je een foto lichter kunt maken en hoe je de witte achtergrond, die op jouw foto ineens geel is, weer wit kunt krijgen door met je instellingen te schuiven?

Oefen van te voren. Als je kindje geboren is, hoeft je Lief alleen maar jouw kind in te pakken in een mooie omslagdoek en op het knopje te drukken.

Hou het simpel en gebruik een leuk patroon

zelf een geboortekaartje makenZelf een geboortekaartje maken is niet moeilijk. Een eenvoudige illustratie is al snel opgefleurd door een leuk patroonstofje. Knip dit in de goede vorm, scan het in en zet de naam er in. Ook hier moet je kleine verkleuringen in de achtergrond in Photoshop (of ander programma) wegwerken. Zorg dus dat je dat je ruim op tijd aan de slag gaat.

Vergeet de achterzijde van de geboortekaart niet!

Wil je zelf een geboortekaartje maken, zorg dan dat je de achterzijde van de kaart niet vergeet. Laat een detail van de illustratie, een kleur of patroon op de achterzijde terugkomen. Dat maakt van de hele kaart -voor en achterzijde – een vrolijk geheel.

Gebruik echte knoop als oogje.

Als je deze tip gaat doen, heb je negen maanden de tijd om ongeveer honderd knopen of kralen bij elkaar te sparen om op te plakken :)

Gebruik een lijmpistool: Dit is de snelste en stevigste manier om 100 knopen vast te lijmen. Je loopt wel een risico op brandwonden – voorzichtig dus! – en dat de knoop er alsnog afgaat in de post maar het is natuurlijk wel hartstikke leuk als het goed aankomt.

Heb je een hyperactieve (schoon)moeder die je dolgraag een klusje wilt geven? Laat haar dan met naald en draad de knoop op het papier naaien. Nét dat stapje extra voor je kaart.

Lijmen teveel werk? Scan dan de knoop in en zet het in je kaart op de plek van het oogje.

Ben je toch al crea bezig? Maak dan ook een leuke envelop!

Ik schreef er al eens eerder over. Maar een mooie envelop verhoogt de feestvreugde van een geboortekaartje met 200%. Kijk eens op mijn pinterestpagina voor inspiratie.

Voor geboortekaartjes: klik hier.

Kom je er niet uit?

Doen je handen niet wat je hoofd in gedachten heeft? Heb je een vraag of wil je liever toch een kaartje bestellen? Laat dan gerust een berichtje achter. Ik mail of bel je terug.