Licht gepaniekeerd belt Esther haar moeder.

“Kun je nog even langs Martijn en Yvonne voor de maxi-cosi en kleertjes? Ik heb weeën.”

“Nee, hij is nog niet thuis.”

“Het staat op zolder en ik kan er niet bij.”

Esther ademt een nieuwe wee weg. Achtendertig weken is een prima tijd om te bevallen. Daar ligt het niet aan.

Ze is nog alleen niet klaar voor het kindje. Er is nog niets af in huis!

Nou ja, de plinten, die zijn af. Die heeft ze zelf verstek gezaagd, gelakt en gelegd met haar dikke buik. (Ja, ze heeft goed geventileerd. Nee, ze gebruikte geen verf op oliebasis.) Maar een wiegje, kleertjes? Geboortekaartje? Ze heeft nog niet eens de maxi-cosi bij de hand om de baby mee naar huis te nemen uit het ziekenhuis.

Lief werkt op de vaart en is dus wel eens een tijdje weg. Omdat 1.0 en 2.0 zich pas aan het eind van 41 weken aandienden had Esther haar man vol goede moed uitgezwaaid.

Daarna ging het op slot in haar gedachten. Geen Lief = geen bevalling. En als je niet bevalt hoef je ook geen baby-uitzet klaar te hebben. Logisch.

Bevallen zonder je partner…

Esther’s situatie is natuurlijk niet uniek. Als je niet zeker weet of je partner thuis is rond de uitgerekende datum dan is dat een extra spannende periode. Zwangere vrouwen gaan daar op verschillende manieren mee om. De een zorgt er juist voor dat alles tot in de puntjes geregeld is, van de baby-uitzet en invalchauffeur tot en met de bij de gordijnen passende radiatorknoppen. De andere vrouw steekt, net als Esther, haar kop in het zand.

Zijn er regels?

Nee.

Maar het is natuurlijk wel handig dat je een setje kleren voor je kindje klaar hebt liggen.

De beste periode om alles te regelen

Geboortekaart-bloem-klassiekRond de 37 weken hoort het bed op klossen te staan en is het verstandig om een ziekenhuistas klaar te hebben liggen. Ook vinden veel moeders het prettig om tijdens het zwangerschapsverlof het huis op orde te maken voor de komst van hun kleintje.

Een geboortekaartje zoek je meestal tussen de 25 en de 37 weken uit. Een beetje eerder dus. Hoewel daar ook genoeg uitzonderingen zijn zoals in het geval van Esther. Heb je het goede kaartje gewoon nog niet kunnen vinden of kwam je er niet eerder aan toe, dan is het verstandig om van te voren de volgende dingen nog extra na te vragen bij jouw illustrator of drukker:

  • Wat zijn de mogelijkheden om op korte termijn een kaartje te maken?
  • Wat als het kindje morgen komt. Ho