De opmaak van een geboortekaartje wordt voor een groot gedeelte bepaald door de letter of combinaties van lettertypes in je kaart. Er is genoeg inspiratie te vinden. Maar je kunt ook al snel teveel van het goede hebben. Ik gebruik graag verschillende lettertypes op 1 kaart, soms ook met verschillende kleuren. Maar ik zorg altijd voor een rustig en goed leesbaar geheel. Alle mooie lettertypes combineren lijkt leuk, maar als niemand kan lezen hoe laat de bezoektijden zijn omdat de letters van je pagina afkrullen, heeft het niet zoveel zin. Let dus op wat en hoe je combineert. Ik gebruik de volgende vuistregels:

  • Nooit meer dan 2 fonts (lettertypes) per kaart
  • Langere teksten zoals gedichtjes en belangrijke informatie áltijd in een goed leesbare letter
  • Kleur van de letter komt in de kaart terug
  • Rustige vormgeving (maar niet persé alles gecentreerd)
  • Gebruik van lettergrootte of bold letters mits het functioneel is

Favoriete combinaties en opmaak:

Bij deze openslaande kaart is er gebruik gemaakt van het lettertype Mossy. Deze letter is rustig en goed leesbaar, waardoor ik alle tekst in dezelfde letter kon zetten. Er zit een licht kleurverschil in de letters van de naam en de rest van de tekst. Dit geeft de kaart een vrolijke touch.

Kijk, zo zie je duidelijk het verschil tussen het gebruik van een sierlijke letter in de hele kaart en het gebruik bij alleen de naam. De tekst is nauwelijks leesbaar in het gedichtje en al helemaal niet op een drukke achtergrond bij de adresgegevens. De krulletter is Natalya en de schreefletter is Chapparol Pro

Hier een openslaande kaart met een combinatie van een vrolijke ‘Eftelingachtige’ letter Fontdinerdotcom en één van mijn favoriete, strakke letters: Avenir Light. De kaart krijgt een vrolijke uitstraling door het aparte lettertype in de naam maar is toch goed te lezen.

Bij deze nog twee verschillende kaarten en achterzijdes. Bij de opmaak van de eerste geboortekaart is gebruik gemaakt van een dik gedrukte letter om de namen van de ouders te benadrukken. Alle tekst is in een kleur om de kaart verder rustig te houden. Deze kleur komt terug op de afbeelding op de voorzijde van de kaart.

De opmaak van de tweede geboortekaart is in unisex kleuren gezet (wie zegt dat blauw niet voor een meisje kan?) en ook hier zijn de kleuren gebruikt uit details van de illustratie op de voorzijde. Deze combinatie zorgt voor een stoer en toch vrolijk geheel.