Geboortekaartjes tweelingZe zitten samen op de bank, Miriam en haar de zwangere vriendin Kim. Geïrriteerd schuift Kim met de theeglazen over de salontafel. Er moeten onderzetters onder. Haar buik zit in de weg als ze voorover buigt. 32 weken is ze en haar buik is groot en bol. Zwanger van een tweeling. Ze doen het allebei prima. Beide jongetjes hebben nog het gewicht als van een eenling rond de 32 weken.

Geen bijgeplakt kindje

Kim moppert verder. “Het enige kaartje wat we nog een beetje leuk vinden is niet te verkrijgen omdat de illustratrice zélf op zwangerschapsverlof is. Dat gelóóf je toch niet! In al die mappen die we bekijken zit een bijgeplakt kindje! Zo’n kaartje waarbij baby nr 1 gewoon in het midden staat en baby nr 2 gekopieerd is en er naast geplakt. Als je geluk hebt hebben ze de moeite genomen om de kleur van de luier te veranderen.” foetert ze verder. Ik wil een geboortekaartjes voor mijn TWEEling. Met nadruk op twee. Allebei even belangrijk. Ik hoef geen bijgeplakt kindje!

“En graag ook nog een beetje mooi vormgegeven, met vrolijke kleuren,” vult Miriam haar aan. “Geen handjes en voetjes. Niet van alles twee op het kaartje maar beide kindjes al met een eigen karakter weergegeven. En vooral GEEN zachtroze en lichtblauw!”

Waar let je op bij geboortekaartjes voor een tweeling?

Veel tweelingmoeders lopen tegen het probleem van Kim aan. Er ís weinig origineels te vinden. Geboortekaartjes hergebruiken vaak dezelfde onderwerpen met een ander achtergrondje. Voor een tweelingkaartje wordt meestal digitaal een poppetje uitgeknipt, gekopieerd en bij geplakt. Roze luiertje voor een meisjesbaby, blauw voor een jongetje. Klaar.

Kijk eens goed naar de kaartjes die je ziet. Is het tweede kindje gespiegeld maar verder identiek? Zijn het twee dezelfde kindjes maar dan met andere kleuren? Dan heb je in beide gevallen een bijgeplakt kindje. Staat 1 kindje centraal in de kaart en valt het tweede kindje bijna van de pagina af, ook al is het een ander kindje, ook dan heb je een bijgeplakt kindje maar waarschijnlijk is dat kindje dan van een ander ontwerp geplukt (of gewoon slordig vormgegeven).

Zo hoeft het natuurlijk niet, ook als je zwanger bent van een tweeling kun je een uniek geboortekaartje kiezen. Zo pak je dat aan:

Natuurlijk neem je geen genoegen met een geboortekaartje met bijgeplakt kindje. Dus let je op de volgende dingen:

  • Hebben de kindjes op de kaart allebei een eigen uiterlijk?
  • Doen ze andere dingen, stralen ze een eigen karakter uit?
  • Staan ze beiden goed gepositioneerd op de pagina?