De weeën begonnen op donderdagavond maar het is nog veel te vroeg. Je was meteen naar het ziekenhuis gegaan, kreeg weeënremmers en moest bedrust houden. Je mocht zelfs niet meer van bed om naar de wc te gaan of te douchen. Alles moest plots vanaf het bed. Elke dag dat je kindje langer in je buik zat was een dag met meer overlevingskansen. Maar wat kropen ze langzaam voorbij. je mocht niet bewegen, je niet druk maken (hoe kun je je niet druk maken als je kleintje veel te vroeg dreigt te komen?!)

Wanneer het niet gaat zoals je hoopt

Niemand gaat er van uit dat een kindje te vroeg geboren wordt. Toch gebeurt het soms dat een zwangerschap complicaties oplevert en je kindje zich veel eerder aankondigt dan de bedoeling is. Dan lig je al die tijd in het ziekenhuis met alle zorgen en medische mallemolen om je heen. Hopelijk zijn bedrust en weeënremmers voldoende om in elk geval tot een veilige 37 weken te komen. Maar soms is het allemaal heel precair en hangt een leven aan een zijden draadje. In elk geval is elke dag extra in jouw buik een dag met meer kansen.

Het is een hele heftige en emotionele periode waarin je dag en nacht met jouw kindje bezig bent en geleefd wordt. 

geboorteschilderij

Een geboortekaartje voor prematuur kindje

Als je kindje zich zo onverwachts aandient is de kans groot dat je een kaartje pas ná de bevalling uitkiest. Sommige ouders willen gewoon de wereld laten weten dat hun kindje er is. Als couveuseouder is al zo hectisch, dan wil je ook de dingen waar je trots/blij mee bent (je hebt een kind!) vieren en aan een (beperkte) vriendenkring laten weten. Andere ouders willen wachten tot het kindje thuis is. Vergis je niet, dat kan best nog wel een paar maanden duren.

Een kaartje is een kans om je netwerk te vertellen hoe het met jullie gaat. Er zijn ouders die een update via e-mail rondsturen, of een blog rond de couveusetijd bijhouden om iedereen op de hoogte te houden. Met een geboortekaartje kun je dat ook al melden zodat je niet van iedereen een bezorgd telefoontje hoeft te beantwoorden.

Je wilt een kaartje dat helemaal recht doet aan alles wat je hebt meegemaakt en waar je zelf nog iets bij kunt schrijven. Dat je ongelofelijk trots bent op jouw kleine vechter, bijvoorbeeld. En dat je best bezoek wilt hebben maar niet te veel.

Persoonlijk contact is extra belangrijk bij een geboortekaartje voor een prematuur kindje.

Misschien wil je al wel een geboortekaartje sturen maar nog geen kado’s of gelukwensen ontvangen. Of wil je juist wel volop gelukwensen en geen bezorgde gesprekken of allerlei ervaringen van anderen horen die ook ‘iemand kennen die te vroeg geboren is en nu wel een boom van een kerel is en het prima doet’. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een extra inlegvel of briefje met mooie opmaak waarin je meer uitleg kunt geven over je situatie en wat je wel/niet verwacht van je netwerk.

Ook als je een kaartje uitzoekt ná de bevalling is, zeker bij een vroeggeboorte het persoonlijk contact erg fijn. Voel je niet bezwaard, bel of mail