Alles is geregeld voor de geboorte van jullie kindje. Jullie hebben het mooiste geboortekaartje uitgekozen, drukker, papier en enveloppen zijn afgesproken. Je maakt de babykamer klaar en richt het in. Daarbij reserveer je een mooi plekje op een plank of aan de muur voor het geboortekaartje.

Je geboortekaartje inlijsten: Vijf tips voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Bestel extra kaarten

Ik raad je altijd aan een paar extra kaarten te bestellen. De drukpers opnieuw opstarten voor een extra, kleine oplage van een paar kaartjes is duur. En ik weet ook dat er altijd een achteroom Henry is, die je vergat een kaartje te sturen. Of een schoolvriendin, die je zomaar tegenkwam in de supermarkt en waar je nu weer zo leuk contact mee hebt. En dan heb je er natuurlijk ook een of twee nodig voor je eigen babyboek en de kinderkamer.

Je kunt je geboortekaartje laten inlijsten door een lijstenmaker maar je kunt het ook heel makkelijk zelf doen met een mooi, professioneel resultaat. Bij elke woonwinkel kun je al leuke lijsten voor weinig geld vinden. De lijsten die als voorbeeld dienen in dit blog zijn van de Ribba-serie van de Ikea.

   

Gebruik nooit wissellijst!

De eighties zijn niet meer! Maar voor het geval er nog íemand(s man) is die denkt dat een wissellijst nog kan:

Nee!

Echt niet!

Een wissellijst is geen lijst maar een glasplaat ter bescherming van de prent. Het mist omlijsting terwijl die juist zorgt voor het mooie afgewerkte resultaat. Bovendien: die afdruk van vier haakjes van zo’n wissellijst. Wie wil dat nou in zijn kaart zien?

Kies voor een passe-partout

Een passe-partout is een extra witrand tussen de kaart en de omlijsting. Dit heeft puur de functie rust te creëren en zo het oog te leiden naar waar het om gaat: de afbeelding.

Koop dus een lijst die een maat groter is dan de afbeelding en gebruik een passe-partout.

Snijd de geboortekaart in tweeën.

Durf jij zomaar het mes in je kaart te zetten?

Een enkelzijdige kaart is het mooiste om in te lijsten. Geen rillijn (vouw) in de kaart.

Maar stel dat je een dubbele kaart hebt? Dan zit je met die vouw in het midden.

Snij heel voorzichtig de kaart doormidden.

Als je de binnenzijde ook wilt inlijsten dan blijf je helaas wel een vouw zien. Maar je kunt wel een passe-partout op maat laten maken.

En misschien heeft de drukker wel een proefexemplaar voor je wat nog niet gevouwen is.

Gebruik losse lijsten of een lijst met meerdere frames.

Geef je geboortekaartje de ruimte om mooi uit te komen. Gebruik dus een lijst met meerdere frames of losse lijsten zodat de binnen en de buitenkant beiden mooi uitkomen in hun eigen passe-partout.

Tip: gebruik in plaats van twee lijsten een drieluik en voeg een foto van jouw pasgeboren kleintje toe

Kleur van de lijst

Heb je een kaart met vrolijke, heldere kleuren?

Een neutrale lijst zorgt dat de aandacht naar de kaart gaat.

Heb je een goede, brede passe-partout dan kan een heldere kleur het geheel verrassend leuk afmaken. Zorg dan wel dat de kleur van de lijst past bij de kleur in je kaart.

Speel met het thema van je lijst. Heb je bijvoorbeeld een kaart met een bootje? Zoek er dan bijvoorbeeld een fotolijst bij van ongeschaafd hout of beter nog, van juttershout.