Lief is vrijwel elk jaar weg met moederdag. Dat hoort bij zijn werk. Ik vind dat niet erg. Ik heb hem liever thuis met Sinterklaas en de verjaardag van de kinderen. Moederdag ziet er met jonge kinderen wel wat anders uit als je partner er niet is om een en ander te begeleiden.

De eerste jaren hebben je kinderen nog geen idee van tijd en dagen. Ook jij denkt er niet aan.

Moederdag….was dat dit weekend?

Daarna zijn ze oud genoeg om te onthouden dat er binnenkort een moederdag is. Maar een kado bewaren, die je ruim een week eerder op het kinderdagverblijf hebt gemaakt, is nog wel heel erg moeilijk.

Ik heb een kadoooo voor jou. Ik wil het nú geven. Mag ik het geven? Nee, ik wil het niet verstoppen, ik wil het nu geven.

Als ze oud genoeg zijn om het wel te verstoppen moet je nieuwe dilemma’s tackelen.

Ik weet niet meer waar je kadohoooohoootje ligt!

MoederdagHeb je meerdere kinderen, dan krijg je ook verschillende situaties voor je kiezen. De een heeft braaf het kado verstopt, de ander verklapt bij de deur van het kinderdagverblijf al wat je krijgt, het liefst ook wat grote zus gemaakt heeft en wil het meteen geven. Je weet het nog te rekken tot wanneer je thuis bent. Maar dan mag je echt al het met macaroni beplakte fotolijstje uitpakken. Op moederdag zelf kom je tot de conclusie dat dit niet heel handig was.

Ik wil ook mijn moederdagkado geven! Nietes! Ik heb ‘m niet gegeven!

Maar zij geeft wél een kado!

Ik wil ook met moederdag een kado geven! 

Kleine kindjes worden groot. De moederdag dat alles voorspoedig gaat komt echt een keer. Alle cadeautjes netjes verstopt. Je hoort de versjes aan en pakt de knutsels uit.

Kijk, het is een plantje. Die had ik onder het bed verstopt. Goed hè! Hij ligt er al heeeeeel lang! Hij moet nog wel groeien, hoor. Ik was een beetje vergeten om water te geven.

Sommige van je kinderen zijn wel héél trots op hun zelfgemaakte macaroniketting..

Die heb ik helemaal zelf gemaakt. De juf heeft het echt goud gespoten, mooi hè?

Mag ik ‘m zelf houden?

Ontbijt op moederdag

Dan breekt eindelijk de dag aan dat je oudste kind oud genoeg is om een boterham te smeren en koffie op bed te brengen. Om kwart voor zeven komt hij boven met een boterham met jam. Om half acht is de koffie klaar en voorzichtig loopt hij de slaapkamer opnieuw binnen. Na het eerste slokje vraag je hoeveel schepjes er in de filter zaten.

“Niets,” antwoordt je zoon. “Er zat al een filter met koffie in.”