Dit is mijn zoon. Hij heeft honger en hij krijgt geen voeding. Ik heb dit filmpje zelden terug gekeken. Het doet pijn. Ik schaam mij.

Hij kreeg geen voeding omdat ik dacht dat hij nog niet mocht. Om de drie uur, was ons verteld door de verpleging in het ziekenhuis. Mijn zoon kreeg geen drinken omdat ik niet wist dat hij honger had. Ik miste alle signalen die voor het huilen komen.

Hij huilde veel, dat kind van mij. Beneden, met zijn vader, terwijl ik boven in bed lag te herstellen van een keizersnede. Als de klok eindelijk zei dat het tijd was om aan te leggen, was mijn kind zo overstuur dat drinken helemaal niet meer ging. Hij overstrekte zich, spande zijn vuistjes, trok zijn ruggetje naar achteren en draaide zijn hoofdje weg.

10 weken had mijn kind honger

Hongersignalen babyTijdens een routinecontrole in het ziekenhuis merkte de kinderarts op dat mijn kind gespannen was en dat zijn gewicht te laag was. Weliswaar kwam het nog net boven de onderste curve uit, hij was in tien weken nog geen 900 gram aangekomen. Het verbaasde de arts dat het consultatiebureau dit niet aangekaart had.

Mij ook. Achteraf. Misschien is er nooit alarm geslagen omdat mijn zoon wel doorsliep. Ik vertelde dat hij veel huilde, maar ook dat was volgens het consultatiebureau niet alarmerend omdat hij van 11 tot 7 sliep. Dat dit van uitputting was, bedacht ik mij pas toen mijn zoon, 4 maanden oud en na intensieve fysiotherapie om hem te laten ontspannen, extra voeding en tevreden, wél wakker werd voor een nachtvoeding.

Deze week is het wereldborstvoedingsweek

WBW 14 Breastfeeding Logo_DutchHet doet zeer om de eerste foto’s van mijn zoon te zien. Ik zie geen blije baby maar een gespannen hummeltje. Zijn foto album begint pas als hij drie maanden oud is. Ik was geen fijne moeder. Ik was boos omdat hij zo veel huilde en als ik hem aanlegde wilde hij niet drinken. Dat ik hem veel te laat aanlegde, realiseerde ik mij niet.

Eigenlijk zou ik niets speciaals schrijven voor wereldborstvoedingsweek. En zeker niet zo iets persoonlijks. Maar soms rolt zo’n blog er uit. Ook als het een pijnlijk en persoonlijk onderwerp is.

In het belang van goede voorlichting ga ik het toch maar aan: dat dunne lijntje tussen “borstvoedingsmaffia” en betrokken en geschrokken moeder. Mijn zoon is overigens nu een leuk, gezond en blij kind. En hij heeft al zijn babyspek in recordtijd bij elkaar gegeten na die zware eerste maanden. Maar ik vind het belangrijk om te vertellen, zodat jij het anders kunt doen. En misschien ook wel om een einde te maken aan die schaamte. Dus volgende week gewoon weer een licht en luchtig verhaal over stoere geboortekaartjes. Deze week voor een keer een zwaar blog, met een grijs randje.

Zodat jij beter beslagen ten ijs komt dan ik. Als je borstvoeding wilt geven, weet dat voeden op verzoek het beste is. Ook als er maar een uurtje tussen de voedingen zit.

Zodat jij de hongersignalen  wel herkent voordat je kind de kamer bij elkaar krijst.

Zodat jij, als je te weinig voeding hebt, weet dat daar altijd een andere reden aan ten grondslag ligt dan ‘te weinig voeding’. Verkeerd aanleggen kan al als je je kind niet goed genoeg tegen je buik houdt. Of als de baby geen groooote hap neemt. Als je zo de eerste twee weken doormoddert heb je al gauw ‘te weinig voeding’. Het is gelukkig heel simpel op te lossen.

Als je twijfelt, sterker nog, als het gewoon niet perfect gaat, dan schakel je een laktatiekundige in.

Ook als de kraamhulp zegt dat het prima gaat.

Voor je eigen gemoedsrust.

Hier vindt je een laktatiekundige in jouw regio. Bovendien heeft de laktatiekundige altijd wel een paar handige tips voor je die de kraamhulp nog niet wist. En wist je dat deze vaak vergoed wordt door de zorgverzekering?

Zorg dat jij wel weet waar je goede informatie kunt vinden. Zoals hier bij borstvoeding.com. Ik geef toe, de zoekfunctie is niet prettig maar er is een schat aan duidelijke informatie.

Heb je een concrete vraag? Stel het dan hier bij het borstvoedingsforum. Er lezen laktatiekundigen en diëtisten mee en je krijgt duidelijke, bruikbare antwoorden.

Vind je dit artikel nuttig? Of denk je dat iemand anders er iets aan heeft, deel het dan gerust!

[hr]