baby-in-bad-en-ontspannen2Misschien heb jij een van haar films ook al wel voorbij zien komen op FB of youtube.

Ze zijn namelijk al miljoenen keren bekeken. Zo bijzonder en zo goed is zij.

Wat ze doet?

Ze baddert pasgeboren baby’s.

Jij en ik kunnen daar nog heel veel van leren.

Wie is deze dame dan?

Ze heet Sonia Rochel en is een Franse kraamverpleegkundige met zo’n dertig jaar ervaring. In de loop der jaren ontwikkelde ze een prachtige, tedere methode om een pasgeboren baby in bad te doen.

Ze neemt uitgebreid de tijd voor elke baby.

Ze laat water over het hoofdje en de oogjes stromen. Ze gaat mee met de bewegingen van het kindje in plaats van zijn bewegingen te sturen.

Waarom is de manier waarop Sonia een baby in bad doet zo speciaal?

Sonia benadert het badderen op een heel andere wijze dan jij en ik. Haar uitgangspunt is niet het wassen van het kindje maar de ervaring van het badderen voor zowel moeder, vader en kind. Verfrissend.

Sommige dingen doet ze heel anders dan wij leren in de kraamweek.

baby in bad ruggelings

vasthouden op ‘traditionele’ manier

baby-in-bad-water-over-hoofdje

zijdelings in bad

[divider_flat]Bij een traditioneel bad ondersteun je het hoofdje van je baby met je arm. Je houdt een paar vingers onder zijn oksel en laat je baby ruggelings in het water zakken.

Sonia begint ongeveer op dezelfde manier. Maar ze ondersteunt de baby vooral heel voorzichtig bij het hoofdje en reageert ze heel subtiel op bewegingen van het kindje. Ze maakt gebruik van de natuurlijke grijpreflex van de baby door haar vinger in de palm van de baby te leggen. Het kindje grijpt zich dan meteen stevig vast. Zo kan het zijn dat een kindje zich halverwege het bad rustig op zijn zij draait waarbij Sonia de baby zachtjes ondersteunt en streelt.

Wassen doet ze eigenlijk niet. Het kindje spoelt vanzelf wel schoon en water alleen is al voldoende, daar hoeft geen badolie bij.

afdrogen-en-masseren-van-babytjeOok uit bad halen gaat anders dan je leert tijdens de kraamperiode. In plaats van een kindje liggend op de rug af te drogen (en daar mee de valreflex of Moro-reflex te triggeren) legt Sonia het kindje op de buik en in kikkerhouding op de handdoek. Ze masseert de baby tot deze helemaal ontspannen is en lekker slaapt. [divider_flat]

Tips van Sonia om je kindje zelf ontspannen te badderen:

Heb je tijd om even vijf minuten weg te zwijmelen? Kijk dan onderstaand filmpje. Vijf minuten zoete schattigheid. Let vooral goed op hoe Sonia de baby vasthoudt. Onder dit filmpje staan Sonia’s tips.

Doe je kindje niet in bad als het honger heeft. Als je kind honger heeft dan wil hij eten en is helemaal niet geïnteresseerd in het bad.

Wees niet bang om water over de ogen te laten stromen of om de oortjes van je kindje onder water te dompelen.

Als je een douchekop hebt die op een zachte stand kan, is dat een hele fijne massage. Laat het water rustig over het het hoofdje stromen.

Wees voorbereid op de ‘schrikreflex’. Baby’s kunnen plotselinge bewegingen maken, bijvoorbeeld als een arm of beentje de zijkant van het bad raakt. Dat is normaal en ik weet dat het gebeurt. Hou altijd je vrije hand dichtbij en blijf waakzaam.

Het belangrijkste: ga anders denken over het badderen. Het gaat niet om wassen en schoonpoetsen. Laat het om de ervaring en het plezier gaan. Neem de tijd met je kindje. Geniet en ontspan.

Tot slot

Ben je zwanger of net bevallen? Ken je iemand die hier wat aan heeft? Deel gerust dit artikel via Facebook of Twitter. Stoer Geboortekaartje liken vind ik natuurlijk supertof.

Veel plezier en geniet van het volgende badmoment met jullie kleintje :)