Ze zit onhandig op de bank. De grijze joggingbroek valt laag en los om haar benen. Voorzichtig schuift ze een zacht en donzig kussen onder haar billen. Ze vraagt of ik haar pasgeboren 1.0 vast wil houden.

Mijn innerlijke moeder doet een dubbele salto.

Toen mijn eigen kinderen geboren werden, was ik een echte feeks. Niemand mocht mijn kinderen zonder mijn uitdrukkelijke toestemming aanraken, laat staan vasthouden. Ik ben verguld als ik dit kindje op schoot krijg en de kleine vingertjes van dichtbij kan inspecteren.

Het jongetje moet nog een beetje uitdeuken. Zijn handjes zijn rimpelig en zijn kleine koppie met zwarte haartjes ziet er nog wat gekreukeld uit – de bevalling was ook voor de kleine man een pittige ervaring.

Toeschietreflex

Ik leg het ventje buik tegen buik. Al snel begint hij te snuffelen en wrijft hij zijn neus in de zachte stof van mijn shirt. Ik voel een bekende prikkel in mijn borsten. Een toeschietreflex? Mijn jongste kind is al drie jaar van de borst maar mijn lijf is het nog niet vergeten. Met een steek van spijt geef ik het hummeltje terug aan zijn moeder.

Terwijl mijn vriendin haar zoon nog wat onhandig aanlegt kijk ik – ik kan het niet helpen – schaamteloos en kritisch mee.

Ik zie dat ze haar zoon iets teveel naar achteren laat leunen tijdens het drinken. Zijn hoofdje ligt in de kom van haar elleboog. Ze duwt met haar wijsvinger haar borst iets in zodat ze zijn neusje kan zien.

Borstvoeding, neusje tegen borst

Foto Maycke

Ik wil haar zeggen dat haar zoon prima door zijn neus kan ademen zonder ingedeukte borst.

De ronddartelende kraamhulp geef ik inwendig een veeg uit de pan. “Waarom zie jij dit niet? Zeg er wat van, verdorie!” In gedachten houd ik een lijstje bij met dingen die de kraamhulp vergeet te zeggen of -naar mijn bescheiden mening- verkeerd uitlegt. Het ziet er niet rooskleurig voor haar uit.

Na al die jaren is het nog steeds een gevoelig onderwerp.

[divider_flat]

Heb je het gevoel dat het neusje te dicht tegen de borst ligt, druk dan niet in de borst maar trek zijn billen naar je toe. Het hoofdje gaat dan iets naar achteren. Door het hoofdje vrij te houden kan de baby ook zelf zorgen dat het neusje vrij blijft. –Kiind.nl

Met welke houding kun je het aanleggen het beste sturen?

Ik moet denken aan de adviezen van de lactatiekundige:

 Houd je baby vast met je andere arm

Het voelt wat onhandig, je kind vasthouden met je linkerarm als hij uit je rechterborst drinkt (en andersom). Het heet de cross cradle hold – in het Nederlands “doorgeschoven houding”.

Borst verkeerd gevormd: dwars op mondje

Zo niet: borst dwars op mondje gevormd

Doorgeschoven houding

Doorgeschoven houding

[divider_flat]Met je kind in de arm van de niet-voedende borst kun je beter sturen. Je kunt beter zijn hoofdje naar jouw borst brengen. Je kunt met je vrije hand je borst beter ondersteunen zonder dat je hand tussen het kind en je buik in de weg zit. Bovendien kun je, als het nodig is, met je hand ook beter de borst vormen naar het mondje van de baby.

Later, als jij en je kind de slag te pakken hebben en voeden als vanzelf gaat, maakt het niet zoveel meer uit in welke arm je baby ligt. Dan weten jullie allebei hoe het moet.

Lactatiekundige

Moederend geef ik mijn vriendin een extra kussen aan en zeg dat ze het prima doet. Al mijn goedbedoelde opmerkingen slik ik in. Mijn kinderen zijn niet haar kinderen. Mijn ervaringen zijn niet de standaard.

Maar als ik weg ga zeg ik zachtjes, zodat de kraamhulp het niet hoort, dat ze bij de eerste tekenen van ongemak, pijn aan haar tepels of gewoon, als ze onzeker is meteen een lactatiekundige moet bellen. Of mij!