Een lettertype kan de sfeer van je kaartje bepalen. Daarom loont het de moeite om even de tijd te nemen voor een goede letter. Welke sfeer straalt je kaart uit. Moet het een beetje stoer zijn? Of juist heel lief? Speels? En waar vind je die lettertypes dan?

Om je op weg te helpen laat ik hier onder een aantal van mijn favoriete letters zien en waar je ze kunt downloaden. Ben je op zoek naar een handgeschreven lettertype dan vind je die in dit artikel.

1: Fontdinerdotcom

Dit lettertype is een van de meest gebruikte lettertypes in mijn assortiment. Het wordt door ouders regelmatig gekozen omdat het een ‘Efteling-achtig’ gevoel heeft. Het is een vrolijke ‘unisex’ letter die door de verspringende hoogtes een speels effect geeft.

Deze letter is erg geschikt voor een naam of een korte zin. Bij langere teksten en gedichtjes is het slechter leesbaar. Ik gebruik deze letter dan ook altijd in combinatie met een ander, meer algemeen lettertype.

2: Love you like a sister

Dit lettertype is stoerder dan Fontdinerdotcom. Het leuke vind ik dat het opengewerkt is waardoor je de achtergrondkleur in de letter blijft zien. Ook voor dit lettertype geldt dat ik het vaak combineer met een tweede, rustiger lettertype zoals Avenir

3: Mossy

Mossy is een tere, sierlijke letter waarvoor je wel enige kennis van opmaak en vormgeving nodig hebt. Deze letter is namelijk heel erg dun. Zou je dit in een klein grootte, bijvoorbeeld 8 pt. gebruiken in een programma als Photoshop, dan loop je het risico dat de letter dichtloop bij de druk. Dat komt omdat Photoshop je illustratie en tekst in pixels (puntjes) omzet. Je kunt ‘m daarom beter gebruiken met Indesign. Ook vind ik de ruimte tussen de letters vrij fors, vaak zet ik deze dus dichter bij elkaar. Deze letter is wel goed leesbaar in een gedichtje, mits je bovenstaande tips in acht neemt.

4: Big Dots

Bij sommige geboortekaarten is het natuurlijk leuk om ‘in thema’ te blijven. Dit lettertype Big Dots gebruik ik voor geboortekaartje met robots of ruimte thema’s.

5: Coneria

Coneria is een mooie, sierlijke letter die goed in een langere tekst zoals een gedichtje te gebruiken is. Voor een kaartje met een klassieke, sierlijke uitstraling is dit een hele mooie optie.

Mooi lettertype geboortekaartje

Er bestaan duizenden leuke lettertypes en je kunt uren kwijt zijn met zoeken naar de perfecte font voor je geboortekaartje. Mijn meest gebruikte sites om te neuzen zijn 1001freefonts en dafont.com. Beiden hebben uitgebreide categorieën zodat je gericht kunt zoeken.

Ook interessant: Hoe zet je zo’n leuk lettertype nou in een mooie opmaak?

Tip

Als de naam van jullie kindje aparte leestekens bevat dan kun je de deze het beste even controleren voor je het lettertype downloadt. Niet alle ‘bijzondere’ lettertypes hebben de leestekens in hun assortiment zitten.